Wiele schronisk w pobliżu stoków zaprasza na biesiady i oferuje typowe karynckie potrawy.
Wiele schronisk w pobliżu stoków zaprasza na biesiady i oferuje typowe karynckie potrawy.
W karynckiej kuchni alpejsko-adriatyckiej świeże, regionalne składniki łączą się w smakowitą całość z tradycyjnymi przepisami i nowymi wariacjami na ich temat. Także serwowane gościom wino, moszcz, soki i sznapsy są w Karyntii często własnej roboty. Jak w przypadku każdej szanującej się autentycznej kuchni, także w tej karynckiej gotuje się zgodnie z rytmem pór roku i życia regionów. Potrawy i napitki, których niewątpliwie trzeba spróbować, to:
Kärntner Käsnudel (podobne do ruskich pierogów), regionalne ryby – Kärntner Laxn (troć z pobliskich jezior) i Saibling (tutejsza odmiana pstrąga) – Ritschert (eintopf z pęczaku, fasoli i wędzonki), regionalne potrawy z dziczyzny, Gailtaler Speck (lokalny szpek), Reindling (ciasto drożdżowe z cynamonem i bakaliami) oraz Zirbenschnaps (słodkawa wódka zbożowa na szyszkach limby).